Tyttöjen Talo®

 

Porin Tyttöjen Talon viikko-ohjelma tammi-maaliskuu 2024

————————————————————-

Porin Tyttöjen Talon työntekijöiden esittelyt

Moi! Olen Susanna Pöysti, Tyttöjen Talon vastaava ohjaaja. Koulutukseltani olen sosionomi YAMK. Suunnittelen ja järjestän Talolla toiminnan sisältöjä yhdessä työparini kanssa sekä olen mukana Avoin olkkari -yhteisötoiminnassa. Työhöni kuuluu vahvasti myös verkostojen luominen ja niissä toimiminen. Tyttöjen Talolla parasta onkin yhteisöllisyys ja kohtaamiset sekä kävijöiden että yhteistyöverkoston kanssa. Vapaa-ajalla liikun luonnossa ja valokuvaan omaksi ilokseni. Erityisesti tykkään kuvata vuodenaikojen vaihtelua Suomen kauniissa luonnossa. 

Voimalauseeni on: Asioilla on tapana järjestyä.

Minut tavoittaa numerosta 044 2482613 tai sähköpostilla susanna@setlementtipori.fi

Hei! Olen Erika Westerlund, Tyttöjen Talon ohjaaja. Koulutukseltani olen sosionomi AMK. Olen työskennellyt pääasiassa lasten ja nuorten parissa erilaisissa hanketyön ohjaustehtävissä mm. pienryhmätoiminta ja tyttö-ryhmien ohjaus. Olen ohjannut myös aikuisille erilaisia toimintoja mm. yhteisötoiminnan parissa. Yhteistyötahojen kanssa tehtävä verkosto- ja työparityöskentely ryhmien, leirien ja erilaisten tapahtumien järjestämisessä on minulle ennestään tuttua. Olen kiinnostunut taidelähtöisistä työskentelymenetelmistä, joita opiskelen tällä hetkellä työni ohessa. Vapaa-ajallani tykkään liikkua luonnossa ja kaikenlainen taiteeseen sekä koiriin liittyvä on lähellä sydäntäni. 

Voimalauseeni: Kun mikään ei ole varmaa, kaikki on mahdollista

Minut tavoittaa numerosta 044 9813616 tai sähköpostilla erika@setlementtipori.fi

——————————————————-

Porin Tyttöjen Talon toiminta käynnistyy vaiheittain syksyn 2023 aikana.

Kansainvälisenä Tyttöjen päivänä 11.10. aloitamme Avoin olohuone -toiminnan klo 14-18, jolloin Tyttöjen Talon tiloihin voi tulla tutustumaan sekä alan työntekijät/toimijatahot että kävijät. Tällaisia tutustumiskertoja on lisäksi keskiviikkoisin 18.10., 25.10. ja 1.11. klo 14-18. Tyttöjen Talon virallinen avajaistilaisuus järjestetään 3.11. Yhteisötalo Otavassa.

Tutustumiskertojen jälkeen toimintamuodot tulevat vakiintumaan Tyttöjen Talon hankkeen tavoitteita vastaavaksi, säännölliseksi toiminnaksi. Lisäksi haluamme alusta asti osallistaa kävijät tilojen ja toiminnan suunnittelussa, joten tästä syystä osa tiloista odottaa tyttöjen ja nuorten naisten näkemyksiä käyttömahdollisuuksien ja sisustuksen suhteen.

Tyttöjen Talon tilat sijaitsevat Porin keskustassa, osoitteessa Yrjönkatu 23 A, 5. kerros. Tiloihin on esteetön kulku. Tiloissa noudatamme turvallisemman tilan periaatteita. Tervetuloa tutustumaan!

Yhteystiedot: Susanna Pöysti, vastaava ohjaaja, 044 248 2613, susanna@setlementtipori.fi Erika Westerlund, ohjaaja, 044 981 3616, erika@setlementtipori.fi

——————————————————

Porin Tyttöjen Talon työntekijöiden valintaprosessi on saatu päätökseen ja työntekijät on valittu työtehtäviin.

Tyttöjen Talon vastaavan ohjaajan tehtävään valittiin Susanna Pöysti, joka aloittaa työtehtävässä 1.10.2023 alkaen. Tyttöjen Talon ohjaajan tehtävään valittiin Erika Westerlund, joka on aloittanut työtehtävässä.

——————————————————

Tyttöjen Talon tilojen kalustaminen ja sisustaminen käynnissä!

Kiitos Porin Masku lahjoituksista!

Kiitos kaikille lahjoittajille! Kaikki lahjoittajat eivät halua tuoda omaa nimeänsä näkyville. Lahjoitettu on tapetteja, viherkasveja, raheja, koristetyynyjä ja paljon muuta! 

Haluaisitko lahjoittaa Tyttöjen Talolle kalusteita, esim. nojatuoleja, sohvaa, pöytiä, tuoleja. Talolle tarvitaan vielä astioita, astianpesukonetta, pyykinpesukonetta, keittiön kodinkoneita ja -välineitä. Otamme kiitollisena vastaan hyvässä kunnossa olevaa tavaraa. Valitettavasti emme voi huolia pehmeitä kalusteita kissa-koirataloudesta.

Yhteydenotot: yhdistys@setlementtipori.fi

———————————————————

Mikä on Tyttöjen Talo®?

Tyttöjen Talo® on turvallinen, matalan kynnyksen toimintaa tarjoava kohtaamispaikka, jossa jokainen voi tulla kuulluksi ja nähdyksi omana itsenään. Tyttöjen Talo® on suunnattu 12-29 v. tytöille ja nuorille naisille sekä nuorille, jotka pohtivat tyttöyttä tai naiseutta itsessään sukupuolen moninaisuus huomioiden. Tyttöjen Talon toiminnalla tuetaan osallistujien osallisuutta ja yhteisöllisyyttä, myönteistä minäkuvaa ja vahvuuksien tunnistamista sekä tarjotaan näkökulmia naiseksi kasvamiseen. Sukupuoli- ja kulttuurisensitiivisellä työotteella vahvistetaan yksilön toimijuutta ja identiteetin kehitystä. Tyttöjen Talo on Setlementtiliiton testattu toimintamalli, josta on saatu hyviä tuloksia tyttöjen hyvinvoinnin edistämisessä. Lue lisää sukupuolisensitiivisestä sosiaalisesta nuorisotyöstä Setlementtiliiton sivuilta: https://setlementti.fi/toiminta/lapsi-ja-nuorisotyo/sukupuolisensitiivisyys/ https://loistosetlementti.fi/sukupuolisensitiivisyys/                                         

Toiminta on maksutonta. Porin Tyttöjen Talo sijaitsee Porin ydinkeskustassa.

Loisto setlementti ry on rekisteröinyt Tyttöjen Talon® nimenkäyttöoikeuden vuonna 2005, jonka tavoitteena on varmistaa Tyttöjen Talo® nimen alla tehtävän sukupuoli- ja kulttuurisensitiivisen työn laatu ja sisällölliset kriteerit. Tyttöjen Taloja ylläpitävät paikalliset setlementtiyhdistykset. Pori Tyttöjen Talon toimintaa ylläpitää/hallinnoi Setlementti Pori ry. 

Tyttöjen Talon toiminta alkaa Porissa syksyn 2023 aikana! Lisätietoa toiminnan alkamisen ajankohdasta tulee näkyville näille Setlementti Pori sivuille.

————————————————-

Poriin saatiin rahoitus STEAlta Tyttöjen Talon® toiminnan käynnistämiseksi, päätöksen tuen myöntämiseksi teki STM 26.1.2023. STEA:lle menneen, 31.5.2022 lähetetyn rahoitushakemuksen valmistelun teki pääosin ryhmä, johon kuului Tyttöjen Talon® yhteistyöverkostoon kuuluvia silloiseen Porin Perusturvaan eli nyttemmin Satakunnan hyvinvointialueeseen kuuluvia henkilöitä. Lisäksi hakemuksen valmisteluryhmään kuului muutamia henkilöitä Tyttöjen Talon yhteistyöverkostosta, jotka eivät olleet hyvinvointialueen työntekijöitä. Tukihakemuksen ja erityisesti olennaisen tarvekartoituksen ryhmä toteutti erinomaisesti – kartoitus oli mahdollisesti yksi keskeinen tekijä tuen myöntämiselle.

Päätöksen tultua Setlementti Pori alkoi helmikuussa yhdessä valmisteluryhmän kanssa muodostaa pohjaa toiminnan käynnistämiselle. Kävi ilmi, että valmisteluryhmällä ja sen vetäjillä oli ajatuksiltaan ja arvomaailmaltaan jokseenkin erilaiset näkemykset Tyttöjen Talon® käytännön toiminnan aloittamisen organisoinnista, koordinoinnista, johtamisesta ja mahdollisesti jopa agendasta kuin tulevasta toiminnasta vastuussa olevalla yhdistyksellämme. Tyttöjen Talon® varsinainen toimintahan on määritelty ja raamitettu Loisto setlementti ry:n omistamaan tavaramerkkiin ja sen käyttöön perustuvalla sopimuksella sekä STEAn avustuksen hankesuunnitelman sisällöllä, eli varsinainen alkava toiminta on jo sinällään säädeltyä.
Valmisteluryhmän eriävistä kannanotoista ja julkisuuteen tuoduista sisällöistä huolimatta on Setlementti Pori kuitenkin vastuussa hankkeen läpiviennistä ja ainoastaan yhdistyksemme voi k.o. asioista päättää.

Ajatusten, arvomaailman erojen sekä mahdollisesti muiden osapuolten kanssa ilman yhdistyksen hyväksyntää ennalta sovitun agendan ja arvovallan takia valmisteluryhmän vetäjät päättivät tuoda Porin Tyttöjen Talon® perustamisen negatiivisena julkisuuteen ennen kuin edes toiminnan aloitusta oli vielä suunniteltu (SK 18.3.2023). Samalla he päättivät tehdä perusteettoman ilmoituksen STEAan avustusvarojen väärinkäytöstä.
STEA teki velvoitettuna selvityskäynnin Setlementti Poriin 14.4.2023, josta selvitysraportin pohjalta tuli jälleen julkisuushakuinen ja negatiivissävytteinen kirjoitus maakunnan lehteen (SK 9.5.2023).

Pienillä ja vapaaehtoisuuteen perustuvilla henkilöresursseilla toimiva yhdistyksemme joutui pikaisesti organisoimaan toimintaansa uudelleen valmisteluryhmän irtauduttua hankkeesta helmikuussa ja kaikki edellä mainittu negatiivinen yhdistyksen asioiden puiminen julkisuudessa ja Porin Tyttöjen Talo®-hankkeeseen kohdistuneet tahalliset vahingoittamisyritykset ovat hidastaneet toiminnan aloittamista huomattavasti. Siitä huolimatta olemme kahden muun Tyttöjen Talon® avustuksella vieneet läpi mahdollisten työntekijöiden anonymisoitujen ja pisteytettyjen hakemusten käsittelyn ja haastattelut.

STEAn selvityskäynnistä

Minkäänlaista selvityskäynnin perusteena ollutta varojen väärinkäyttöä – varoista oli käytetty tuolloin alle 200 € – ei STEA havainnut eikä ollut tapahtunut.
STEAn selvityskäynnin ajankohtana Tyttöjen Talon® tilan vuokrasopimusneuvottelut olivat vasta meneillään – nyt tila on vuokrattu.
Ohjausryhmä kootaan vasta, kun hankkeelle on saatu työntekijät ja varsinaisen toiminnan suunnittelu voi alkaa – hanketta ei toteuteta ns. ”hallinto ensin” -periaatteella.
Raportissa mainittujen tietojen ja taitojen puuttuminen on STEAn vaikutelma ja mielipide, mikä ei tarkoita että se on totta. Mielestämme se ei ole totta.
Toiminnan alkaminen aikaisintaan syksyllä tarkoittaa, että varsinaisia kävijöitä pääsee Tyttöjen Taloon® elo-syyskuussa. Kesä-, heinä-, ja elokuun alku mennevät toiminnan suunnittelussa, verkostoitumisessa ja valmisteluissa.
Raportissa  ja lehtiartikkelissa mainittu ”saadun avustuksen virheellinen tulouttaminen yhdistyksen kirjanpidossa” tarkoittaa sitä, että STEA ohjeistaa avustuksen saajia merkitsemään saatu avustus taseeseen. Taseesta avustusta tuloutetaan STEAn ohjeen mukaan vain silloin, kun hankkeelle on tullut kuluja. Käytännössä yhdistyksissä k.o. toteutus tehdään tilinpäätöksen, välitilinpäätöksen tai raportoinnin yhteydessä avustuksen käyttämättömältä osalta.

Tavoitteemme on, että Porin Tyttöjen Talo® on toiminnassa täydellä kapasiteetillaan vuoden 2023 loppuun mennessä ja tulemme tekemään Porin Tyttöjen Talosta® paikan, jossa olemme setlementtiliikkeen moton mukaisesti rohkeasti ihmisen puolella.